Szerver virtualizáció

Szerver virtualizáció

Szerver, és alkalmazás virtualizáció

Szerver virtualizáció
A virtualizáció alkalmazásával a fizikai erőforrások mellett megjelennek a virtuális erőforrások, melyek szükség szerint több részre oszthatják, vagy akár össze is vonhatják az egyes fizikai erőforrásokat. A virtualizációs technológiák alkalmazása növeli a szerverek erőforrásainak kihasználtságát, és egyben magasabb üzembiztonsági szintet is biztosítanak újabb beszerzések, és további anyagi ráfordítások nélkül:

  1. a fizikai szerver kiszolgálók kihasználtsága 10-20%-ról 85-90%-ra növekszik: csökken a hardver költség,
  2. funkcionális elemek szétválasztásával növelhető a biztonság,
  3. könnyebb kezelhetőség (management) (“egy kattintással új szerver hozható létre”),
  4. dinamikus erőforrás (memória, tároló, hálózati sávszélesség, CPU idő) hozzárendelést tesz lehetővé, különféle funkciót ellátó kiszolgálókhoz, és alkalmazásokhoz,
  5. megnövelt rendelkezésre állás biztosítható,
  6. különféle operációs rendszerek futtatása is lehetséges egyazon fizikai eszközön,
  7. alacsonyabb villamos energia költségek.

Alkalmazás virtualizáció
Az informatikának egyre több egymással ellentétes követelménynek kell megfelelniük: biztosítaniuk kell a gyorsaságot, a könnyű hozzáférést, a hatékony működést, a licencek optimális kihasználását, a biztonságot, a költséghatékonyságot, a megbízhatóságot, és az elvárt rendelkezésre állást is.
Az alkalmazás virtualizáció különválasztja az alkalmazás konfigurációs rétegét az operációs rendszertől. A megoldás nemcsak az alkalmazások telepítés nélküli futtatását teszi lehetővé az asztali, és a hordozható számítógépeken, hanem azok központi felügyeletét is. Ez igen kedvező hatással van a javítások, frissítések kezelésétől kezdve az alkalmazások üzembe állításáig, és használatból való kivonásáig. A hatékony alkalmazás virtualizációs megoldás lehetővé teszi a virtuális alkalmazások, és a telepített alkalmazások közös felületen keresztül történő kezelését is.
A megoldás további előnye, hogy a rendelkezésre álló licenc mennyiséget dinamikusan osztja ki a felhasználók között, azok konkurens módon férhetnek hozzá az alkalmazásokhoz akkor, amikor arra a felhasználónak éppen szüksége van rá. Központilag adminisztrálható, ezáltal csökken az informatikai emberi erőforrás igény.
Az alkalmazás virtualizációt nem egyszerűen egy licencpolitikai taktikai eszköznek kell tekinteni, hanem olyan eszköznek, amely megvalósítja a dinamikus informatikát, amely lehetővé teszi a felhasználók, és számítógépek számára a szükséges erőforrások azonnali elérését, így a vállalati szintű infrastrukturális stratégia részeként kell kezelni. Bevezetése nagyobb licenc számok központi kiosztása, és adminisztrálása esetén javasolható.

 

RENDSZERÜZEMELTETÉS

WEB-ES ALKALMAZÁSFEJLESZTÉS, SZERVER HOSTING

Szövegréteg

RENDSZERINTEGRÁCIÓ

NYÍLT FORRÁSKÓDÚ RENDSZEREK

SZERVER ÉS ALKALMAZÁS VIRTUALIZÁCIÓ

LICENC MENEDZSMENT

PROJEKTMENEDZSMENT

VÁLTOZÁSMENEDZSMENT

ON-LINE SZOLGÁLTATÁSOK

RENDSZERKONSZOLIDÁCIÓ

TŰZ- ÉS MUNKAVÉDELEM

ÖNKORMÁNYZATI MEGOLDÁSOK

ÜGYVITELI RENDSZEREK