Szellemi alkotás vagyonértékelése

szellemi-alkotas-vagyonertekelese-rendszer-kontroll-kft

Szellemi alkotás vagyonértékelése

Funkció: A kutatás-fejlesztési eredménytermék vagyonelemként való nyilvántartása és hasznosításának előkészítése.
Miért szükséges: A kutatás-fejlesztési eredménytermékek, mint szellemi alkotások, piaci értékük jelentős eltérést mutathatnak a fejlesztési költségektől. Ezért a jogi szabályozás előírja a piaci értékük megállapítását, ha vállalkozások szeretnék nyilvántartani az eredménytermékeket könyvelésükben. A szellemi alkotások hasznosításához ismerni kell valós piaci értéküket.

Tartalom:

  • Szellemi alkotás azonosítása és azonosíthatóság ellenőrzése
  • Szellemi alkotás tartalmának és azonosíthatóságának ellenőrzése
  • Hiányzó azonosítási vagy tartalmi dokumentáció pótlása
  • Üzleti koncepció megismerése és tervezése a szellemi alkotás hasznosítására
  • Vagyonértékelés elkészítése (jövedelemalapú megközelítés)

Esettanulmány

Eset leírása: Építőanyagok fejlesztésével foglalkozó partnerünk új terméket fejlesztett, amely jelentős innováció a nemzetközi piacon. A fejlesztés során jelentős saját forrásokat használtak fel, és sikeresen befejezték a projekte. Partnerünk szerette volna a fejlesztett terméket vagyoni elemként nyilvántartani a könyvelésben. Rendelkezett részletes üzleti tervvel a termék tervezett hasznosítására.

Feladat: Feladatunk a szellemi alkotás, ami az új termék alapját képezte, vagyonértékelése volt.

Eredmény: Társaságunk átvizsgálta a rendelkezésre álló dokumentumokat, amelyek az azonosíthatóságot, az érdemi tartalmat és a tervezett üzleti hasznosítást tárgyalták. Mivel ezek nem voltak teljes körűek a vagyonértékeléshez, partnerünkkel közösen pótoltuk a hiányokat. Ezután társaságunk jövedelemalapú megközelítéssel meghatározta a szellemi alkotás piaci értékét. A piaci érték a kutatás-fejlesztési költségek 2,5-szerese lett. A vagyonértékelést független könyvvizsgáló is auditálta, így partnerünk be tudta tüntetni a szellemi alkotást vagyoni elemként a könyvelésben.