Szellemi alkotás materializálása

szellemi-alkotas-materializalasa-rendszer-kontroll-kft

Szellemi alkotás materializálása

Funkció: A kutatás-fejlesztési eredménytermék teljes dokumentációjának létrehozása.

Miért szükséges: A sikeres zárás érdekében a kutatás-fejlesztési és innovációs projekteknek teljes dokumentációval kell rendelkezniük, amely tartalmazza az eredménytermék összes lényeges elemét és részletét. Az eredményterméket a dokumentáció alapján egy átlagosan képzett szakember önállóan is meg tudja valósítani. Hiányos dokumentáció esetén az eredménytermék használata és hasznosítása kockázatos.

Tartalom:

  • Eredménytermék tartalmának megismerése
  • Dokumentáció tartalmának és elemeinek javaslata
  • Tartalmi elemek gyűjtése és szerkesztése
  • Jogi feltételek megteremtése az egyértelmű azonosításhoz

Esettanulmányt

Esetleírás: Partnerünk, aki könnyűszerkezetes repülőgépek fejlesztésével foglalkozik, sikeresen befejezte az új modelljének fejlesztését, így rendelkezésére állt a repülési engedéllyel rendelkező prototípus repülőgép. A sorozatgyártáshoz szükséges pénzügyi feltételek megteremtése érdekében partnerünk külső finanszírozó partnert vonzott be, és felmerült a létrehozott szellemi alkotás hasznosítása is. Az üzleti tárgyalások előkészítése során mindkét fél számára fontos volt a szellemi alkotásra vonatkozó dokumentáció megtekintése és átvilágítása, azonban partnerünk nem rendelkezett ilyen dokumentációval.

Feladat: Feladatunk az új szellemi terméket képviselő prototípusra vonatkozó dokumentáció összeállítása volt, amely alapján más szakemberek is képesek lennének reprodukálni a prototípust, és a szellemi alkotás teljes körű bemutatására és hasznosítására alkalmas lenne.

Eredmény: Társaságunk megismerte a szellemi alkotást és átvilágította a rendelkezésre álló dokumentumokat. Ezek alapján meghatároztuk a szükséges dokumentáció tartalmi feltételeit. Partnerünk aktív közreműködésével 3 hónapon belül sikerült összeállítanunk a célnak megfelelő dokumentációt. A dokumentáció segítségével partnerünk elkezdte a szellemi alkotás tervezett hasznosításának előkészítését.