Megtérülés elemezése

megterules-elemzese-rendszer-kontroll-kft

Megtérülés elemezése

Funkció: A kutatás-fejlesztési projekt gazdasági racionalitásának ellenőrzése és elemzése.
Miért szükséges: A kutatás-fejlesztési projektek célja az átlagosnál magasabb hozzáadott érték és jövedelem elérése. A kutatás-fejlesztés befejezése után rendelkezésre állnak a fejlesztési költségek teljes összege, így a bevételek elemzése alapján meg lehet határozni a projekt jövedelemtermelését és megtérülését.

Tartalma:

  • Kutatás-fejlesztési kiadások ellenőrzése és szükség esetén újbóli meghatározása az eredménytermék létrehozásával kapcsolatban
  • Számviteli nyilvántartások ellenőrzése a bevételek tekintetében, amelyek az eredménytermék hasznosításából származnak, és szükség esetén újbóli meghatározása
  • Az eredménytermék jövedelmének meghatározása
  • Megtérülési számítások elkészítése és elemzése
  • Javaslatok kidolgozása a projekt fenntartásával vagy módosításával kapcsolatban.

Esettanulmány

Esetleírás: Partnerünk vegyipari termékek gyártásával foglalkozik, és rendelkezik egy nagyon sokrétű saját fejlesztésű termékszerkezettel. A hosszú távú fenntartása jelentős pénzügyi erőfeszítéseket igényelt, ami miatt partnerünk szeretné racionalizálni a termékszerkezetét a kevésbé teljesítő termékek kivonásával. Azonban partnerünk nem rendelkezik a döntés előkészítéséhez szükséges információkkal.

Feladat: A feladatunk az saját fejlesztésű termékek megtérülésének elemzése volt, valamint ennek alapján szakvélemény kidolgozása a termékszerkezet átalakításához.

Eredmény: Átvizsgáltuk a kutatás-fejlesztési projektek számviteli nyilvántartását és kisebb korrekciók után minden érintett termék fejlesztési volumenét meg tudtuk határozni. Partnerünk megbízható nyilvántartást vezetett a termékek értékesítéséről, így a bevételi adatok is rendelkezésre álltak. Az adatok felhasználásával elvégeztük a termékek jövedelmezőségének elemzését, rangsort készítettünk a termékek között, és javaslatot tettünk a termékszerkezet racionalizálására. Partnerünk ennek alapján 35%-kal csökkentette kínálatát, ami a jövedelmezőség javulásához vezetett.