Stratégiai tervezés

strategiai-tervezes-rendszer-kontroll-kft

Stratégiai tervezés

A funkciója: A vállalkozás céljainak, adottságainak és lehetőségeinek figyelembevételével a kutatás-fejlesztési és innovációs stratégia kialakítása, a projektlehetőségek rangsorolásával.

Miért szükséges: A hatékony kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységhez elengedhetetlen a megfelelő stratégiai tervezés, amely figyelembe veszi a vállalkozás céljait, adottságait és lehetőségeit, valamint azonosítja és rangsorolja a projektlehetőségeket.

Tartalma:

  • Célkitűzések meghatározása és összehasonlítása az üzleti célokkal.
  • Erőforrások áttekintése és összegzése a fejlesztéshez.
  • Koncepciók felállítása, elemzése és rangsorolása a fejlesztéshez.
  • Azonosítás a koncepcióhoz illeszkedő projektlehetőségek.
  • Projektlehetőségek elemzése és számszerű értékelése.
  • Projektlehetőségek rangsorolása a számszerű értékelés eredményei alapján.
  • Javaslat a kutatás-fejlesztési és innovációs stratégia tartalmára a célkitűzéseknek megfelelően.

Esettanulmány:

Eset leírása: Partnerünk a műanyagiparban tevékenykedik, ahol a versenyképesség fenntartása érdekében folyamatosan fejleszteni kell a termékszerkezetet és az alkalmazott technológiákat. A kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységet olyan módon kell végezni, hogy az illeszkedjen a középtávú üzleti tervhez, pénzügyi kereteket ne lépje túl, ugyanakkor a rendelkezésre álló forrásokat hatékonyan használja fel.

Feladat: A középtávú üzleti tervnek megfelelő kutatás-fejlesztési és innovációs stratégia kidolgozása, a céloknak megfelelő projektlehetőségek számszerű értékelése.

Eredmény: Elkészítettük a partnerünk üzleti tervéhez illeszkedő kutatás-fejlesztési és innovációs stratégiát. Azonosítottunk 17 kutatás-fejlesztési és 21 innovációs projektlehetőséget. Elemzést végeztünk a projektlehetőségek számításai alapján, és rangsort állítottunk fel a projektek versenyképességhez, forrásigényhez és megtérülési mutatókhoz való viszonyát figyelembe véve. Ennek alapján a társaság kiválasztott 4 kutatás-fejlesztési és 2 innovációs projektlehetőséget, amelyek a leginkább hozzájárulnak az üzleti terv teljesítéséhez, és amelyek segítségével a vállalkozás hatékonyan kihasználhatja fejlesztési kapacitásait és pénzügyi forrásait.